Tuesday, February 24, 2015

Surprise Birthday Party Nuyoooo



Ni citer last week...surprise party si Nuyo ni berlangsung pada 14th Feb, 2015. Hasil kerjasama bespren foreva dia la ni..mama pun terjebak sekali. Bermula dengan whatsapp dari Nad & Miera. "Aunty, besok birthday Putek (panggilan manja kgkawannya). Boleh x kitorg nk minta izin ngan aunty nak guna rumah aunty tuk buat surprise kat dia.." haha. Aku pun ok kan je...aku tahu Nuyo aka Putek mesti suke giler. Dia memang sygkan kgkwannya.

So besoknya, balik dari ofis..letak je beg..aku terus pegi dapur. Marinate ayam tuk BBQ dll. Aku siapkan semuanya susun atas meja n kgkwannya yg lain sibuk dengan tugas masing2 seperti perancangan. Ada yg tiup belon, ada yang pegi amik kek sementara tunggu birthday girl balik, Salah sorang dari mereka ni dah ditugaskan bawak birthday girl ni keluar tengok movie. Hmmm...baik punya rancang.

11.40pm hubby call (dia yang amik birthday girl dkt ktm). "Ok...get ready 10 saat dari sekarang". Lampu sume dh tutup. Lilin dah dinyalakan. Sume dah standby depan pintu. Putek bukak je pintu...tadaaa..!!!

"Happy Birthday To You...Happy Birthday To You...Happy Birthday To Puteri...Happy Birthday To You...!!!

Tanjat gegel...haha. Happy bukan main lagi dia..kgkawan sejati sume ada meraikan. 

Dah 18 tahun anak mama...Jadilah anak yang taat pada perintah Allah..taat pada ibubapa..dan semoga berjaya dalam hidup dan dipermudahkan perjalananmu dunia dan akhirat sayang...









Monday, January 12, 2015

Sambal Tumis Udang Petai

Sesi persekolahan 2015 bermula hari ni. Aku cuti lagi..teman Dina on her 1st day jadi budak sekolah menengah..ye la tu. Padahal alasan nak cuti je tu hehe. Pagi2 hantar Qiqi dulu ke sekolah. Kemudian settlekan dokumen2 yang diperlukan Dina untuk pendaftaran Sekolah Menengah. Hari ni mula sekolah hari ni la baru mak dia sibuk buat sume2 tu..mak dia ni memang suka buat kerja last minute. Macam satu kepuasan gitu..walau hakikat sebenarnya adalah KALUT!

Tapi, Walaupun kerja last minute aku akan sentiasa pastikan yang terbaik untuk puteri2 kesayangan aku. Hari ni aku masak simple je. Dah memang masakan aku sume simple pun..haha. Memandangkan Dina bersekolah sebelah petang, awal2 lagi aku dah defrostkan udang. Hari ni mama masak Sambal Tumis Udang Petai ye anak2..Sambal tumis ni ikut cara mak aku masak. Guna cili merah instead of cili kering. Sedappp..!!!


Bahan2nya :

1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
6-7 tangkai cili merah - dikisar
1 kiub belacan - dikisar
3 papan petai
15 ekor udang (buang kulit tinggalkan ekor je)

Cara membuatnya :-

1. Panaskan sedikit minyak.

2. Goreng petai sekejap. Angkat dan ketepikan.

3. Goreng udang sekejap. Agak2 dah merah, angkat dan ketepikan.

4. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan gula dan air asam jawa.

5. Masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam secukupnya. Siap..!!!

Sunday, January 11, 2015

Daging Goreng Kunyit


Hari ni hari minggu..stok dalam fridge dah habis so pepagi aku dah ke Pasar Ahad kat Stadium Shah Alam dengan hubby. Mak aii..ramainya pengunjung mungkin sebab besok dah mula balik sesi persekolahan seperti biasa. Selesai belanja apa2 yang patut aku singgah rumah Tok Mie untuk ambik Qiqi. Bercuti sakan si Bulat nih..

Aku sampai kat rumah dah pukul 11.00am. Memandangkan 12.00pm nak kena keluar lagi menghantar si Nuyo pegi keje jadi aku decide untuk masak lauk yang paling simple dan seperti biasa Dina yang masak nasi. Hari ni aku masak Daging Goreng Kunyit. Daging ni digoreng bersama dengan lemak.. org kelantan cakap 'Lemak Sello'. Makan dengan nasi panas..pehhh!!! mmg sedap. Tak payah tambah2 lauk lain dah.. Jom tengok resepinya.

Bahan2nya :-

Daging dan Lemak - dipotong kiub
Serbuk Kunyit
Garam
Bawang Besar - dipotong bulat
Cili Merah - dipotong serong

Cara membuatnya :-


1. Daging dan Lemak di perap bersama garam dan serbuk kunyit.


2. Panaskan kuali, masukkan daging yang telah diperap. Perlahankan api dan biarkan daging empuk.


3. Setelah daging empuk, masukkan sedikit minyak, bawang dan cili merah yang dah dipotong. Goreng sekejap.


4. Dah siap...jemput makan semua.